Så hittar du rätt dammsugarpåsar

En dammsugare är en städapparat som suger upp damm och andra partiklar med hjälp av en luftpump. Dammsugare används både i hushåll och industri. Dammsugaren har en slang och ett rör mellan dammsugaren och rengöringsmunstycket.

Innan den elektriska dammsugaren så använda man sig av olika blåsbälgar, drivna med hand- eller fotkraft. Dock så hade blåsbälgarna problem, nämligen att kvarhålla det uppsugna dammet. Dessutom var de besvärliga och krävde två personer, en för att hantera en bälg och den andra för att flytta munstycket.

Den första dammsugaren uppfanns 1868 i USA. Det var stor, klumpig och svår att använda, dessutom var den inte anpassad för hemmen. Trenden fortsatte dock och vid sekelskiftet började användbar utrustning dyka upp på marknaden, inte minst i USA. Svenska Eberhardt Seger introducerade en mindre lättanvänd dammsugare för hemmabruk i början av 1900-talet. 1912 började dammsugare tillverkas i serie och kort därefter fick AB Lux ett svenskt patent för dammsugare, som senare blev Electrolux. De första dammsugarna i serien vägde 14 kg.

Det finns en mängd olika dammsugarpåsar och det kan ibland vara svårt att den rätta dammsugarpåsen till just din dammsugare. Varje dammsugare har ett typnummer/modellnummer, detta nummer användas sedan för att hitta rätt dammsugarpåse. Dammsuga24 har ett stort utbud av dammsugarpåsar. Förutom dammsugarpåsar så erbjuder dem dammsugarslangar och handtag. Dem erbjuder allt från 3 meter lång sugslang till 15 meter.