Håll igång med fotboll

Fotboll är ohotat världens största sport. Tillgängligheten och enkelheten gör att den kan spelas var som helst världen över. Här i Sverige förknippar vi ofta fotboll med att vara supporter till olika lag som spelar i ligor som Allsvenskan och Champions League. Men fotboll är så mycket mer och det roligaste sättet att uppleva fotboll på är att spela själv. Fotboll är ett riktigt bra sätt att träna på. Du tränar koordination, styrka och kondition. Samtidigt är det en social sport med stark sammanhållning i laget. Dra ihop kompisgänget och starta ett lag så får ni alla bra träning samtidigt som ni har kul.

Många spelare i världen

Med lite drygt 260 miljoner fotbollsspelare världen över är fotboll helt klart den största sporten – både sett till utövare och till åskådare. Fotbolls-VM är till exempel det evenemang med flest tv-tittare världen över. Att räkna hur många som spelar är egentligen omöjligt eftersom många spelar fotboll helt oorganiserat. Just att fotboll inte kräver någon särskild utrustning gör att det är en sport för alla. Allt som behövs är en boll och en liten gräsplätt så kan spelet vara igång. I Sverige har vi runt en miljon fotbollsspelare. Även om vi är ett litet land har vi ändå lyckats med att skaffa oss internationella framgångar. Ingen kan glömma när herrlandslaget lyckades vinna en bronsmedalj i VM 1994. Ännu större framgångar har dock vårt damlandslag haft som har vunnit brons i både VM och EM samt ett OS-silver. När en sport är så populär som fotboll brukar det även finnas ett stort intresse för att tippa och slå vad runt den. Så är det självfallet med fotboll också. Många bettingsajter erbjuder inte bara betting på fotboll, de har också nyheter om sporten på sin sajt. Hos bet365 kan du hitta liveodds på fotboll, just nu är till exempel oddsen 126,0 för att svenska landslaget ska vinna nästa VM. Jämför man med att oddsen för att England ska vinna ligger på 6,0 så är det kanske inte så många som just nu tror på Sveriges förmåga att vinna en medalj. Men vi har ju skrällt förut och kan göra det igen.

Källa: Needpix 

Mångsidig träning

Fotboll erbjuder mångsidig träning. Du får löpträning, intervallträning och styrketräning i ett. När du spelar fotboll behöver du koppla in både din kropp, huvud och hjärta. Växlingen mellan att gå, springa och stå still ger dig automatiskt hälsofrämjande intervallträning som är nyttigt för hjärtat. Eftersom du spelar i lag får du inte bara gemenskap på köpet, du tränar också upp din förmåga att samarbeta under pressade tillfällen. Ute på planen får du också möjlighet att öva upp din förmåga att fatta snabba beslut. Efter hand som du tränar kommer ditt spel att utvecklas och du kommer att få ett större självförtroende på köpet. Se till att alltid vara ordentligt uppvärmd innan du börjar spela för att undvika skador. I stridens hetta är det annars lätt att ta ut sig mer än kroppen förmår för att få tag på bollen. Den som vill spela fotboll regelbundet kan gå med i en fotbollsförening. För att spela i en liga krävs ofta träning ett par gånger i veckan samt att spela matcher. Vill man spela lite mer sporadiskt kan det kanske räcka med att stämma träff med kompisgänget i parken eller varför inte starta en Facebookgrupp där du kan posta tid och plats för nästa match? Då får du kanske även några nya vänner på köpet, vilket är hälsofrämjande det också.

Källa: Pexels