Mördarsniglar- bekämpning

Såhär tar du död på mördarsniglar

Några vanliga sätt att ta död på mördarsniglar är att salta längs tomtgränsen (om det är där de kommer in i din trädgård) eller utefter trädgårdslandet. Det är inte en human åtgärd och det påverkar också ph-värdet i jorden negativt. Sniglarna lider onödigt länge innan de dör. Ena annan vanlig metod är att helt sonika klippa av dem på mitten, som inte heller är att rekommendera då de får plågas länge innan de dör. Bekämpning av mördarsniglar är alltså inte så lätt som man kan tro. Eftersom sniglar förökar sig snabbt och i ett stort antal kan det kännas otröstligt. Är det möjligt att någonsin få snigelfritt i sin trädgård?

Bekämpning av mördarsniglar med snigelmedel och snigelfälla

Helt snigelfritt kan vara svårt att få, men du kan minska snigelbeståndet avsevärt med hjälp av en snigelfälla. Snigelmedlet är en godkänd järnfosfatblandning med doftämnen som lockar sniglarna i fällan och de dör efter de har ätit av medlet. Snigelfällan lägger du på marken där du har sett många mördarsniglar samlas eller verka komma ifrån. Mördarsniglar gillar att gömma sig dagtid på fuktiga ställen som under en buske, stenar, lövhögar etc. Det är ofta på sådana ställen du kan se mördarsniglarnas ägg; små gulvita runda “kulor” i jorden. De trivs väldigt bra på ställen som komposten, under rhodondendronblad, perenner, älskar lökväxter du sätter i landet m.m.

Hur fungerar snigelfällan?

Snigelfällan fyller du med några korn av snigelmedlet. För att undvika att till exempel skator eller andra djur börjar flytta på snigelfällan kan du lägga en tung sten eller gren för att den ska hålla sig på plats. Snigelmedlet ska inte vara skadligt för andra djur såsom igelkottar och andra smådjur men det är alrdig fel att vara försiktig. Sätt ut några snigelfällor längs tomtgränsen och vid ditt trädgårdsland. Sen är det bara att vänta. Mördarsniglarna gör det mesta jobbet själva då de till och med hinner krypa ut ur snigelfällan innan de dör. Praktiskt och mycket lättare än att gå på snigeljakt varje kväll under vår och sommar. Däremot kan det vara bra att låta snigelfällorna med regelbunden påfyllning av snigelmedel stå kvar ute under hösten. Se bara upp med att hälla i för mycket åt gången då det lätt klumpar ihop sig om det är blött.

Bekämpa beståndet av mördarsniglar redan på hösten

Höststäda din trädgård och rensa upp lövhögar där troligtvis mördarsniglar lagt ägg. På våren är det inte heller dumt att vara ute i god tid med snigelfällorna. När tjälen börjar släppa i marken och solen börjar värma på är det dags att ta fram fällorna.