Kom igång med musikskapandet

Börja, testa, gör

Nästan all musikmjukvara/hårdvara kan man lära sig på egen hand. Visst finns det videos på youtube och manual bruka komma med när man köper produkter, men om du bara testa dig fram och öva, öva och öva så ska du se att det släpper till slut och det viktigaste är att du gillar det du gör. Se bara till att din dator klarar av mjukvaran innan du köper det så du inte råka ut för att du har köpt någonting som du inte kan använda. Det bruka alltid stå med vad som krävs för att du ska driva mjukvaran. Ett exempel på bra mjukvara är programmet Cubase.

Lyssna på all sorts musik

Du kanske har en dröm att bli nästa Avicii och rikta dig in mot sån musik. Då borde du satsa på dj mjukvara och dj hårdvara, som exempelvis final scratch eller serato scratch live.  Men om du bara lyssnar på en typ av musik så går du miste om så mycket. Om du lyssnar på olika typer av genre så kanske du kan ta lite influenser från lite av varje. På så vis så kan den musik du gör bli unik och du begränsar dig inte till något smalt.

olika typer av musik

 

Lär dig från dina framgångar

Låt oss säga att du har gjort en riktigt bra låt, något du är stolt över. Du känner att du kan bli nästa discjockey (om det är det du siktar mot). Lär dig av det och kanske tänk på vilket humör, dina tankar eller din känsla och försök komma dit igen. Det är en process, du kanske gör hur många låtar som helst innan du blir nöjd, du kanske har turen att gör hit efter hit? Men övning ger färdighet, sluta inte upp bara för att du inte får rätt feeling, börja om och försök igen.

Tävla inte mot någon

Låt oss säga att du vill bli nästa Avicii som vi nämnde tidigare, tänk inte så utan du ska vara den du är, tävla enbart mot dig själv för när man syssla med musik så ska den komma från dig, dina erfarenheter och dina tankar. Musik är så härligt på så vis att det finns alltid publik till all form av musik. Viss musik kanske lättare att hitta publik till än andra men du ska göra musik för du själv vill göra den inte för att du ska bli känd. Gör det för du älska det och tävla inte mot kändisar, du vet inte hur länge eller vilka vägar de har gått. Många av de mest kända artister/band idag har mött otroliga motgångar utmed deras karriär. Men det har inte slutat!

Gör musik med andra

Det är bra om du hittar någon som har liknande vision som du och att ni kan experimentera ihop. Du kan själv hitta någonting nytt och det knyter in lite i att du ska lyssna på all sorts musik. Du lär dig genom att göra men även genom att lyssna. Vem vet kanske öppnar det upp nya människor genom att göra musik med andra. I dagens internetvärld kan man hitta folk som vill göra musik ihop genom att bara skicka olika bitar av musik sedan sätter man ihop det till kanske en skiva.

Ge inte upp

Det kanske är de viktigaste biten av allt. Att göra musik är en process, du kan bli galen, du kan bli glad,frustrerad och känna alla möjliga känslor när du gör musik. Om du har påbörjat en låt, släng inte iväg den om du inte blir nöjd eller inte vet hur du ska fortsätta. Spara den och sen återuppta den när du känner att du får inspiration. Spara på alla låtar. Vem vet det kanske ligger en hit i någon utav dina ofärdiga låtar?

Tips:

Väldigt många av oss har säkert haft en dröm att skapa musik, men ekonomin tillåter inte att denna drömmen blir sant. Idag är det väldigt vanligt att man hyr och testar utrustning innan man bestämmer sig för att köpa.
Något som kan vara väldigt dyrt men viktigt för ett band kan vara digitaltrummor.
Digitaltrummor kommer i en gäng olika uppsättningar, men ett väldigt välkänt märke som är prisvärt är Roland-märket.
En väldigt stor fördel med just digitaltrummor är man kan använda hörlurar, ett tips på bra hörlurar är motörheadphönes, så man inte stör sin omgivning när man vill öva och träna, sen är det mycket lättare att ha plats för en ett analogisk trumset. En rad olika pre-settings för den som vill testa sig fram och få rätt ljud.

studiomonitor

En annan väldigt bra investering för den som vill satsa på musiken är att införskaffa sig några riktigt bra  studiomonitorer. Det finns en mängd olika märken, några kända är Yamaha, Genelec, Roland, KRK för att nämna några.  Alla dessa märken är bra, så det handlar egentligen om vad du föredra.

Gå till en musikaffär som du kan lita på, det finns en hel del men om jag får rekommendera någon så är det djservice.se. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad inom musikbranschen så har de en rad kända varumärken med hög kvalité. Alltifrån gitarrsträngar till dj mixerbord.