Använda vagnar för din ATV – en komplett guide

En ATV kan användas för mycket mer än bara att bestiga kullar och ränna genom leriga diken. Med rätt utrustning är det också något av ett arbetsredskap på gården. En av de bästa tillbehören som du kan investera i när det gäller att öka användarflexibiliteten på din ATV är en vagn. Oavsett om du behöver transportera timmer eller skräp eller kanske få med barnstolen på din helgutflykt, finns det en vagn som passar perfekt för dina behov. I dagens blogginlägg går vi igenom grundläggande typer av vagnar som finns tillgängliga samt vilka faktorer du bör överväga när du bestämmer vilken vagn som är bäst för dig och dina ATV-behov.

Typer av vagnar

Flakvagnar

Detta är den vanligaste typen av vagn som finns tillgänglig för ATV:er och används ofta för att transportera tumlad sten eller grönsaker från trädgårdslandet. Flakvagnar levereras i olika storlekar, beroende på dina behov. En fördel med flakvagnar är att de vanligtvis levereras med lastkrokar, vilket gör det enkelt att lasta av och på material från vagnen.

Timmervagnar

Som namnet antyder är en timmervagn för ATV idealisk för att transportera stockar och andra långa stockmaterial. Denna vagn är också vanligtvis byggd för att hantera tunga belastningar, vilket gör den perfekt för tung lastning och avlastning. Dessa vagnar har också ofta sidoväggar, så att du kan packa in dem för att förhindra rörelse eller eventuella skador på materialen medan du kör.

Stockvagnar

Denna vagn är en av de mest mångsidiga typerna av vagnar och kan användas för att transportera allt från trädgårdsmaterial till avfall eller till och med personer. Ett plus med stockvagnar är att de ofta rymmer mer än en flakvagn, vilket ökar sin användbarhet för olika typer av jobb. De kan användas också i tandem med andra ATV-tillbehör som snöblad eller saltspridare, och gör det lättare att hantera tunga och stora mängder material.

Tippvagnar

Denna typ av vagn har en tippmekanism som gör att du kan tömma trä, löv eller annat material som du har lastat mycket enklare. Det är väldigt praktiskt eftersom du inte behöver lossa material och sedan skyffla det ur vagnen. Det sparar tid och ansträngning, vilket gör det till ett populärt tillbehör för många ATV-ägare.

Överväganden att göra

Belastningskapacitet

Innan du köper en ATV vagn, måste du först tänka på vad du kommer att använda den till och hur tung last du behöver transportera. Tänk på att dina krav kan ändras över tid, så det kan vara en bra idé att välja en vagn som är tålig nog att hålla för vad du behöver idag så att du inte behöver byta ut den efter ett tag.

Miljö

Tänk över vilken typ av terräng och miljö du kommer att använda din vagn i. I svårt terräng eller under riktigt branta sluttningar bör du överväga en vagn som har en utökad tippfunktion för att undvika överbelastning eller obalans.

Hjulstorlek

Även om nästan alla vagnar kommer med stora hjul, varierar storlekarna och mönstren på gummidäcken. Om du ska använda vagnen i mycket djupa snö eller på leriga ytor, vill du ha vagnar med mer aggressiva eller större hjul för att hjälpa till att klamra sig fast.

Vagnens Storlek

Tänk över hur mycket plats du behöver för laddning och lossning. Om du ofta lastar mycket på samma tid, välj då en större vagn som passar dina behov. Men om du bara lastar enstaka saker, är en mindre vagn mer lämplig för dig.

Slutsats

En ATV-vagn är ett oumbärligt tillbehör för alla som använder sin ATV för tunga jobb och transporter. När du väljer din vagn, se till att tänka över hur du kommer att använda den och hur tung last du kommer att hålla, eftersom detta kan påverka storleken och typen av ATV-vagn du väljer. Det finns många att välja mellan, men när du hittar rätt vagn är det definitivt en investering du inte kommer att ångra.