Varför du kanske behöver kosttillskott

De flesta människor tänker på kosttillskott som vitaminer eller mineraler, men det kan också vara örter, enzymer, aminosyror och många andra ämnen. En sak som alla kosttillskott har gemensamt är att de är avsedda att komplettera något som du saknar i din kost. Även om det alltid är bäst att få de näringsämnen du behöver från hela livsmedel finns det vissa fall där kosttillskott kan vara till nytta. Här är några exempel på när du kan behöva ta kosttillskott.

Du har ett nedsatt matsmältningssystem

Om du har en sjukdom som celiaki, Crohns sjukdom eller ulcerös kolit kan det hända att ditt matsmältningssystem inte kan ta upp alla näringsämnen från maten du äter. I dessa fall kan din läkare rekommendera att du tar kosttillskott för att kompensera för de näringsämnen som inte tas upp. Personer med celiaki kan till exempel behöva ta ett D-vitamintillskott eftersom de inte kan ta upp tillräckligt med D-vitamin från kosten.

Du löper risk att drabbas av osteoporos

Osteoporos är ett tillstånd där dina ben blir svaga och bräckliga. Om du löper risk att drabbas av osteoporos kan din läkare rekommendera att du tar ett tillskott av kalcium och D-vitamin. Detta beror på att båda dessa näringsämnen är viktiga för benhälsan.

Du äter inte tillräckligt med frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är en viktig del av en hälsosam kost eftersom de innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Tyvärr äter många människor inte tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag. Om detta är fallet för dig kan din läkare rekommendera att du tar en daglig multivitamin för att se till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen.

Utbilda dig till kostrådgivare

Om du är intresserad av att bli kostrådgivare är det viktigt att du har en god förståelse för näringslära. Det innebär bland annat att du måste veta vilka näringsämnen som är viktiga för människans hälsa och hur man får i sig dem genom maten. Det är också viktigt att kunna känna igen när någon kan behöva ett kosttillskott. Ett av de bästa sätten att lära sig om näring är att gå en utbildning till kostrådgivare. Dessa kurser lär dig om de olika näringsämnena och hur de påverkar människans hälsa. De lär dig också hur man bedömer någons kost och rekommenderar lämpliga kostförändringar eller kosttillskott.

Slutsats

Kosttillskott kan vara fördelaktigt om du har ett nedsatt matsmältningssystem, löper risk att drabbas av osteoporos eller inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag. Det är dock alltid bäst att få de näringsämnen du behöver från hela livsmedel när det är möjligt. Prata med en diplomerad kostrådgivare eller näringsexpert om du har några frågor om huruvida kosttillskott är rätt för dig eller inte.