Friggebodar vs Attefallshus – Vilken är bäst för dig?

Om du letar efter en billig, lätt byggd utrymmen för att använda som extra lagringsplats eller fritidsboende, kommer du ofta att stöta på de olika typerna av hus som finns tillgängliga; friggebod och attefallshus. Båda har sina egna unika egenskaper och användningsområden, men det är viktigt att veta nyanserna mellan dem innan man bestämmer sig. Vi tar en närmare titt på skillnaderna mellan friggebodar och attefallshus så att du kan avgöra vilken som passar dina behov bäst.

Friggebodar

Friggebodarna är den mest grundläggande typen av tillfartshus som finns. De är billiga, enkla att bygga och har mycket smala fotavtryck – men det gör det inte till ett riktigt hem. Fördelen med friggebodar är att de inte kräver någon formell bygglov eller annan planeringsgodkännande, vilket innebär att installationen kan slutföras utan alltför mycket problem. Det betyder dock inte att du bara kan sluta upp en friggebod var som helst – det finns fortfarande specifika regler om hur högt huset kan vara, hur stort det kan vara och hur nära det ska ligga till ytterväggarna i bostaden.

Attefallshus

Attefallshus är mer avancerade versioner av friggebodarna, med flera funktioner som inte finns tillgängliga i de vanliga modellerna. Till skillnad från friggeboden får attefallshuset inredas som självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad. I så fall är den ett komplementbostadshus – ingen heltidsboende rymmer istället mindre boendemiljöer dit man kan dra sig undan under tiden man skapar sin drömboende. Denna stora flexibilitet betyder dock att attefallshus ofta kommer med mer strida regler om installation; de större modellerna måste ibland ges ett formellt planeringsgodkännande innan de installeras på platsen.

Slutligen beror valet av husformulering helt på vad du behöver ha huset till och vad din budget ser ut sommaren 2023. För permanent boende rekommenderas starkt attefallshus då flexibiliteten dessa hus erhåller sammantaget gynnar dig i framtiden med tanke på investeringar i bostadsmarknaden i Sverige. Om du bara behöver lagringsutrymme rekommenderas dock frigebodar dvs de grundläggande modellerna vi har pratat om idag! Noggrann forskning är A & O naturligtvis vid val av vilken typ av hus man skall investera i från Vibostugan.