Den överraskande skillnaden mellan svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar: Kambodjas bästa pepparkorn

Gillar du kryddig mat? I så fall känner du förmodligen till svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar. Men vad är skillnaden mellan dem? Och varför anses Kambodja ha världens bästa peppar? I det här blogginlägget ska vi utforska dessa frågor och mer därtill!

Som du säkert vet kommer svartpeppar från växten Piper nigrum. Vitpeppar, å andra sidan, kommer från samma växt – men frukterna skördas när de är mogna och blötläggs sedan i vatten i flera veckor. Denna blötläggningsprocess avlägsnar det yttre skiktet på frukten och avslöjar det vita inre fruktköttet.

Nu när vi har rett ut detta, låt oss tala om Kambodjas pepparkorn. Kambodja har två huvudtyper av peppar: Kampot och Sichuan. Kampot-pepparkorn odlas i sydvästra delen av landet, medan Sichuan-pepparkorn odlas i nordöstra delen.

Kampotpepparkorn anses vara några av de bästa i världen. De har en komplex smak med inslag av citrus, blommor och kryddor. Och de är perfekta för att lägga till lite hetta till dina rätter!

Sichuanpepparkorn däremot har en mer bedövande effekt än hetta. Detta beror på att de innehåller föreningar som blockerar spänningsstyrda kalciumkanaler i dina nerver. Så om du letar efter en peppar som ger lite krydda OCH bedövar dina smaklökar är Sichuanpepparkorn rätt val!

Där har du skillnaden mellan svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar. Och varför Kambodja anses ha världens bästa pepparkorn! Om du är ute efter lite krydda i ditt liv, se till att ge kambodjanska pepparkorn ett försök.