5 ergonomiska tips till kontorsarbetaren

Som kontorsarbetare tillbringar man stora delar av sin dag framför datorn, vilket kan leda till hälsoproblem om inte arbetet sker på rätt sätt. Att tänka ergonomiskt är en av de bästa åtgärderna att minska risken för skador och andra hälsoproblem som orsakas av långvarigt sittande. Därför ger vi i denna artikel 5 ergonomiska hjälpmedel till kontorsarbetaren som hjälper att lindra stress, trötthet och ryggont.

Justera din arbetsplats för att minska belastningen på ryggen

Att sitta på en stol hela dagen på jobbet belastar din rygg, och om du sitter med dålig hållning, kan du få obehag i nacken, ryggen och skuldrorna. En ergonomisk stol, skrivbord och tangentbord kan hjälpa till att minska belastningen på kroppen. Välj en stol som har justerbara armstöd, fotstöd och sitthöjd för att anpassa stolen efter kroppen.

Ta regelbundna pauser för att röra på dig

Som kontorsarbetare är det lätt att hamna i ett stillasittande arbete och stress. Detta kan leda till hälsoproblem som ryggont, nackspärr och trötthet. För att minska stress och trötthet, och förbättra ditt välbefinnande, bör du ta regelbundna pauser och röra på dig. Gå upp från din stol, sträck på dig och ta en kort promenad runt området.

Placera skärmen på rätt höjd och avstånd

Att ha din skärm för nära eller för långt borta kan leda till hälsoproblem som ögon- och öronproblem. För att undvika detta, placera skärmen på rätt höjd och avstånd. En bra regel är att skärmen ska vara vid ögonhöjd och ca 50 till 70 cm ifrån dig. Ett ergonomiskt tangentbord från Ergocomfort kan också hjälpa dig.

Använd bra belysning på arbetsplatsen

En god belysning kan bidra till att minska belastningen på ögonen. Använd en stark och justerbar ljuskälla för att hjälpa dig att enkelt läsa och skriva utan att ögonen blir ansträngda. Du bör också ha en naturlig belysning på kontoret.

Använd ett handledsstöd

Kontinuerligt skriva på tangentbordet kan orsaka belastningsskador på händer och handleder. Ett handledsstöd kan hjälpa dig att hålla händerna avslappnade (och undvika belastningsskador). Placera handledsstödet framför tangentbordet, så att det stöder handleden i en naturlig position.

Sammanfattning

Ergonomiska arbetssätt hjälper till att minska stress, trötthet och ryggont som orsakas av stillasittande arbete. Genom att följa dessa fem ergonomiska tips till kontorsarbetaren kan du maximera din kroppskomfort och undvika hälsoproblem orsakade av sittande arbete. Så, justera din arbetsplats genom att exempelvis köpa en ergonomisk stol, ta regelbundna pauser och rör på dig så att du kan arbeta på ett ergonomiskt sätt.